مسجد گوهر شاد
مسجد گوهر شاد
مسجد گوهرشاد در مشهد در جنوب حرم علی بن موسی الرضا به دستور گوهرشادبیگم همسر شاهرخ تیموری ساخته شد. به دلیل ظرافت و زیبایی کاشی کاری و خط و اسلوب معماری مسجد گوهرشاد، این مسجد از شاهکارهای معماری ایرانی در دوره تیموری؛ و به دلیل مجاورت با آرامگاه علی بن موسی الرضا از مهمترین و شلوغترین مسجدهای ایران بهشمار میرود، بهطوریکه برخی آن را پُربازدیدترین مسجد در ایران میدانند.جهت آشنایی هرچه بیشتر با مسجد گوهر شاد با آسمان هفتم همراه باشید .
گوهرشاد یکی از زنان نامدار عصر تیموری و مورد احترام امیر گورکانی بود و در امور مملکتی مورد مشورت قرار میگرفت. وی در هرات به قتل رسید و در مدرسه گوهرشاد هرات در کنار مزار شوهرش شاهرخ میرزا و فرزندش بایسنقر میرزا مدفون گردید. مدرسه و خانقاه هرات نیز از آثار اوست. نام او در دو محل از بنای مسجد، یکی در بالای درِ ورودی ایوان دارالسیاده و دیگری در کتیبه ایوان مقصوره با خط شاهزاده بایسنقر میرزا با کاشی معرق به عنوان بانی مسجد نگاشته شده است.
شیوه ساخت این مسجد به سبک چهار ایوانی است و در طی سالها گنبد آن چهار بار تعمیر شدهاست. سبک معماری این بنا به شیوهٔ تیموری و نام معمار آن استاد قوامالدین شیرازی ذکر گردیدهاست. این مسجد در جنوب آرامگاه رضوی جای دارد و به رواقهای دارالسیاده و دارالحفاظِ آن پیوستهاست. یک صحن به گستردگی ۲۸۰۰ متر مربع دارد و زیربنای آن ۹۴۰۰ متر مربع است.
این مسجد، بزرگترین مسجد از نظر وسعت در مجموعه بناهای آستان قدس رضوی است که صحن آن با ۲۸۵۰ مترمربع مساحت از نظر قدمت، کهنترین صحن بوده و در جنوب حرم امام رضا(ع) احداث شده است. ساخت بنای مسجد جامع گوهرشاد توسط معمار معروف عصر تیموریان، قوام الدین بن زین الدین شیرازی و با استفاده از آجر و گچ و به شیوه معماری اسلامی در شرق صورت گرفت.
این مسجد از طرف شمال به دو رواق تاریخی دارالسیاده و دارالحفاظ و از جنوب به صحن قدس و از شرق به رواق خمینی و از غرب به بست شیخ بهاءالدین محدود میشود. ساختن این بنا ۱۲ سال به طول انجامید.این مسجد از نظر استحکام بنا و ویژگیهای معماری اسلامی همچون کاشیکاریهای معرق و غیرمعرق و مرقم و غیرمرقم و مقرنس و گچکاری و دیگر تزئینات هنری و مشخصههای معماری سنتی، بینظیر و ممتاز دانسته شده است.[
بارها و در زمانهای مختلف، بر اثر عوامل طبیعی و انسانی صدمات فراوانی متوجه مسجد گوهرشاد شدهاست؛ از جمله در زمین لرزه سال ۱۰۸۴، ایوان مقصوره صدماتی دید که بازسازی گشت و همچنین از جمله مرمتهای دیگر مسجد پس از گلولهباران روسها در سال ۱۳۳۰ هـ. ق بود که به صدمه دیدن گنبد و ایوانهای مسجد منجر گردید که در سال ۱۳۳۹ هـ. ق گنبد و ایوان مقصوره و ایوانهای شرقی و غربی مسجد مرمت گردیدند.
این مسجد از طرف شمال به دو رواق تاریخی دارالسیاده و دارالحفاظ و از جنوب به صحن قدس و از شرق به رواق خمینی و از غرب به بست شیخ بهاءالدین محدود میشود. ساختن این بنا ۱۲ سال به طول انجامید.
ایوانها
مسجد گوهرشاد، چهار ایوان با سردرهای بلندی دارد که بصورت قرینه در وسط چهار ضلع مجموعه مسجد قراردارد .ایوان جنوبی، ایوان مقصوره نام دارد و ایوان شمالی، معروف به ایوان دارالسیاده است. ایوان شرقی، ایوان اعتکاف نامیده میشود و ایوان غربی، ایوان شیخ بهاء الدین نامگذاری شدهاست.
ایوان مقصوره
این ایوان، بزرگترین و مهمترین ایوان مسجد با زیربنای 500متر مربع در ضلع جنوبی صحن قرار گرفته و دارای ۳۵ متر طول با عرضهای مختلف ۱۳ تا ۱۵ متر و ارتفاع سردر ایوان ۲۷ متر و تا گنبد ۴۰ متر و قطر پایهها در دو طرف ۶ متر و ارتفاع منارهها ۴۱ متر و ارتفاع تا عرقچین ۲۹ متر و محیط گنبد از بیرون ۸۵/۶۱ متر میباشد.
منبر صاحبالزمان
در زاویه جنوبی ایوان مقصوره نزدیک به محراب منبر بلندی معروف به منبر صاحبالزمان قرار دارد. این منبر در سال ۱۲۴۳ هجری قمری به دستور فتحعلی شاه قاجار به دست محمد نجار از چوب گردو و گلابی ساخته شدهاست. از خصوصیات بار این منبر شیوه منبتکاری و قلمزنی آن و همچنین عدم استفاده از آهن و میخ در ساختش میباشد.
ساخت این منبر در سال ۱۲۴۳ هجری قمری آغاز شد که پس از ۵ سال متوقف گردید که بعداً توسط محمد نجار به اتمام رسید و در سال ۱۳۲۵ هجری شمسی توسط حیدر نیکنام گلپایگانی تعمیر و مرمت میشود. ارتفاع منبر از زمین تا عرشه (جای نشستن) ۷٫۵ متر و دارای ۱۴ پله است و ابعاد عرشه ۱٫۱۴ در ۱٫۱۲ میباشد. این منبر شبیه منبرهای موجود در مسجد بیت المقدس و مسجد خلیل الرحمان در رواق حضرت ابراهیم(ع) در اردن ساخته شده است. اکنون در حفاظی با میلههای آهنی که قسمتهای پایین آن با شیشههای قطور مزین شده نگهداری میشود.
ایوان ساده
ایوان شمالی در قرینه با ایوان مقصوره و رو به قبله است. این ایوان به رواق دارالسیاده متصل است.[۱۶] در پیشانی ایوان، کتیبهای معرق با متنی مرقم به خطی زیبا از مرمت عهد شاه عباس صفوی سخن میگوید. همچنین کتیبههایی در پیشانی کفشداری ۱۱ و ۱۲ و پیشانی ایوان وجود دارد که مرقم به سوره قرآنی با خط زیبای محمدرضا امامی اصفهانی است و جلوههای زیبا و اصیل هنر اسلامی در قرن دهم را به نمایش میگذارد. علاوه بر آن، کلیه قسمتهای داخلی ایوان شمالی اعم از دیوارها و سقف با کاشیهای معرق و غیرمعرق و مرقم و غیرمرقم با رنگهای زیبا تزئین گردیده است. ایوان شمالی در ۱۳۶۶ش مرمت شده است.
این ایوان محل عبادت و ویژه ورود آقایان است و در تمام ساعات شبانهروز محل رفت و آمد زائران و مجاورانی است که از طریق رواقهای دارالسیاده و دارالحفاظ قصد تشرف به حرم را دارند.
ایوان شرقی
سومین ایوان، ایوان شرقی مسجد است که در گذشته به ایوان حاجی حسن مشهور بوده است. این ایوان متصل به رواق امام خمینی است. در داخل ایوان و در ضلع شمال و جنوب به قرینه سه طاق در قسمت فوقانی وجود دارد و در کتیبه پیشانی ایوان و در دو طرف پایه ایوان و پیشانی محراب و در سقف ضربی در سنگ مرمر به خط کوفی معقلی در کاشی نوشتههایی به چشم میخورد.
از این ایوان در گذشته دری به صحن موزه سابق (رواق امام خمینی) باز بوده است که اکنون به دلیل حفظ قداست محراب و ایوان، مسدود میباشد. در راهروی پلکانی آسایشگاه نگهبانان در طبقه فوقانی و دفتر نگهبانی صحن گوهرشاد در سمت جنوبی داخل ایوان و به قرینه در راهروی متصل به شبستان گرم و اتاق اورژانس (درمان و بهداشت) در ضلع جنوبی داخل ایوان قرار دارد.[نیازمند منبع]
ایوان غربی
چهارمین ایوان ایوان غربی است، که در گذشته متصل به بدنه بازار بزرگ بوده است و اکنون با دری بزرگ که در وسط ایوان واقع شده و موسوم به درب سنگی است، مسجد با بست شیخ بهاءالدین عاملی مرتبط میگردد. در گذشته نام این ایوان، ایوان آب بوده است و کانال عبور آب به داخل مسجد در زیر ایوان بوده است.
در داخل این ایوان نیز رو و پشت به قبله (شبیه ایوان شرقی) سه طاق بنا شده و در پیشانی ایوان و در ضربی سقف و در وسط پایههای ایوان به خط بنایی سورههایی از قرآن کریم مرقوم است.
گنبد و منارهها
گنبد مسجد به بلندی ۴۱ متر بر بالای ایوان مقصوره جای دارد و سطح خارجی آن با آجر لعابدار و یک کتیبه با خط کوفی تزئین شدهاست. در دو طرف این گنبد، دو مناره هر کدام به ارتفاع ۴۳ متر ساخته شده و دارای کتیبههایی است. این منارهها از روی زمین شروع میشوند و پیوسته به ایوان مقصوره بالا میروند و به شکل گلدسته در میآیند.
کاشیکاریها
از حیث بنا و کاشیکاری، این مسجد در رتبهای ممتاز است و تمام در و دیوارهای آن مزین به اسماء جلاله، آیات قرآنی، احادیث شریفه، اشعار و مدح و ثنای ائمه اطهار(ع) میباشد که با خطهای ثلث، نسخ، نستعلیق، کوفی و بنایی خطاطان بزرگ همچون بایسنقر و امامی اصفهانی ترقیم یافته است.
صحن
نمای دیوارهای داخلی صحن مسجد به ارتفاع ۲۰/۱ متر با سنگهای تیره اصفهان مزین است و از روی ازاره، تا لبه بام و سردرها و پیکره تمام پایهها و غرفههای تحتانی و فوقانی و گلدستهها و گنبد و سطح ظاهری نمای مسجد با کاشیهای معرق و غیرمعرق عالی و ممتاز زینت یافته است که یکی از زیباترین نمونههای باقی مانده از هنر کمال یافته عصر تیموریان میباشد.
کف صحن مسجد با سنگ خلج شش گوشه مفروش شده و در وسط صحن مسجد، حوضی هندی شکل و هشت گوش در سالهای اخیر ساخته شده که دارای هلالهای وترگونه میباشد و با چهار آبخوری سنگی که با حفاظ مشبک سنگی و چراغهای سبز به شیوه معماری سنتی زینت یافته که به انضمام حوض مرتفع کوچک در میان آبنما و فوارهها و شیرهای آب، شکوه و زیبایی و طراوت خاصی به فضای مسجد بخشیده است.
شبستانها
همه شبستانهای مسجد، به صورت قرینه در اطراف ایوانها ساخته شده است. این شبستانها با پایههای قطور و سقف ضربی و به سبک معماری سنتی مساجد ایران کلاف شدهاند و بارها مورد مرمت قرار گرفتهاند، اما اکنون همان سبک و سیاق قدیمی را در خود محفوظ دارند. این شبستانهای هفتگانه در دورانهای مختلف با نامهای گوناگون نامیده شدهاند که برای اختصار به مهمترین آنها اشاره میشود:
شبستان گرم- شبستان سبزواری - شبستان تبریزی- شبستان نهاوندی - شبستان میلانی - شبستان نجف آبادی- شبستان علوی یا آفتاب
مجله گردشگری آسمان هفتم
دربهای ورودی
مجموعه مسجد گوهرشاد هم اکنون با هشت ورودی کوچک و بزرگ به دیگر بخشهای حرم رضوی متصل میباشد که سه در ورودی در ضلع غربی مسجد را به بست شیخ بهاءالدین و سه ورودی در ضلع شمالی مسجد را به حرم و دو ورودی در ضلع جنوبی مسجد را به صحن قدس مرتبط میسازد. مسجد گوهرشاد به عنوان وسیعترین و کهنترین مسجد در اماکن متبرکه رضوی از دیرباز محل برگزاری دائمی نماز جماعت است و به دلیل دایربودن در تمام شبانهروز یکی از مسجدهای کمنظیر جهان اسلام به شمار میرود.
آخرین تور ها
- تور هوایی مشهد مقدس 13 بهمن , 1402 | 6000000 تومان
- تور ریلی مشهد 27 شهریور , 1402 | 5800000 تومان
- تور مشهد هتل آپارتمان کنعان 30 آبان , 1401 | 3350000 تومان
- تور مشهد هتل دایان 30 آبان , 1401 | تومان
- تور مشهد هتل سینا 25 آبان , 1401 | 4560000 تومان
- تور مشهد هتل دیبا 25 آبان , 1401 | 3840000 تومان