مسجد امام میدان نقش جهان
مسجد امام یا مسجد جامع عباسی
مسجد امام که به نامهای مسجد جامع عباسی، مسجد سلطانی و مسجد شاه نیز شهرت دارد، یکی از مساجد میدان نقش جهان است که در دوران صفوی ساخته شد. این اثر از بناهای مهم معماری اسلامی ایران به شمار میرود و از مشهورترین جاهای دیدنی اصفهان محسوب میشود.
مسجد امام شاهکاری جاویدان از معماری در قرن یازدهم هجری است و در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۰۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مسجد جامع کجاست ؟
مسجد امام در ضلع جنوبی میدان نقش جهان اصفهان و در محدوده دولتخانه صفوی قرار دارد. این بنا در مجاورت با بناهای مهم دوران صفوی نظیر عالی قاپو و مسجد شیخ لطف الله است.ورودی اصلی این مسجد در ضلع جنوبی میدان واقع شده است و ورودی هایی دیگر نیز جهت دسترسی سریعتر و آسان تر مردم محله، در محلههای اطراف بنا هستند.
دسترسی به بنا از خیابان استانداری و کوچههای عمود (گذر سعدی و پشت مطبخ) بر میدان به آسانی صورت میگیرد و از خیابانهای حافظ و سپه نیز پس از ورود به ضلع شمالی میدان، بهصورت پیاده یا با استفاده از درشکه امکانپذیر است.
ویژگی های معماری مسجد جامع
بنای کنونی در ضلع جنوبی میدان نقش جهان واقع گردیده و از نظر ویژگیهای معماری، تزیینات غنیّ و آثار نفیس دیگر از برجستهترین آثار معماری ایران است. بنای آن در سوّمین مرحله از اجرای طرح میدان نقش جهان به فرمان شاه عبّاس بزرگ (سال ۹۹۶–۱۰۳۸ق/ ۱۵۸۸–۱۶۲۹م) آغاز گردیده و در دورة شاهصفی (سال ۱۰۳۸–۱۰۵۲ق/ ۱۶۲۹–۱۶۴۲م) به پایان رسیدهاست.
سنّتهای شکلدهی، آرمانها، شعایر و مفاهیم دینی، نقشه که از انواع قدیمی تر و سادهتر به آرامی کمال یافته، عناصر بزرگ ساختمانی و تزیینات همه در مسجد امام با عظمت و شکوهی، که آن را در شمار عظیمترین بناهای جهان قرار داده، تحقّق و یافتهاست.
دو قابی که در دو طرف مدخل واقع شده طرح سجاده را دارد که نمازگزار بر آن نماز میخواند. در فاصلهای بیشتر حجم جالب توجه این نما، که گاه بر اثر رنگ آبی درخشانش حالتی تقریباً اثیری پیدا میکند، کاملاً بر میدان مسلط است و در تضاد با کاخ برازنده شاهی، برتری خیرهکننده دین را بر قدرت دنیوی و اهمیت اساسی دین را در زندگی شهر نشان میدهد.
سازندگان امام جامع
کتیبه سر در مسجد به خط ثلث علیرضای عباسی و مورخ به سال ۱۰۲۵ حاکی از آن است که شاه عباس این مسجد را از مال خالص خود بنا کرده و ثواب ان را به روح جد اعظم خود شاه طهماسب اهدا نمودهاست.
در ذیل این کتیبه به خط ثلث محمد رضا امامی، کتیبه دیگری نصب شده که به موجب آن مقام معماری و مهندسی معمار مسجد شاه، استاد علی اکبر اصفهانی و ناظر ساختمان محب علی بیکالله تجلیل شدهاست.
مسجد شاه یکی از شاهکارهای معماری و کاشیکاری و حجاری ایران در قرن یازدهم هجری است و آخرین سال تاریخی که در مسجد دیده میشود سال ۱۰۷۷ هجری یعنی آخرین سال سلطنت شاه عباس دوم و ۱۰۷۸ هجری یعنی اولین سال سلطنت شاه سلیمان است و معلوم میدارد که اتمام تزیینات مسجد در دوره جانشینان شاه عباس کبیر یعنی شاه صفی و شاه عباس دوم و شاه سلیمان صورت گرفتهاست.
محاسبه جهت قبله برای این بنا توسط شیخ بهائی انجام شدهاست. این قبله یابی که با استفاده از ابزارهای آن زمان صورت پذیرفته تنها هفت درجه با جهت واقعی قبله اختلاف دارد.
برای دیدن اصفهان و این بنای تاریخی با آسمان هفتم تماس بگیرید : 02191306767
آخرین تور ها
- تور بزرگ و گروهی مصر 30 اسفند , 1403 | 4350$ + نرخ پرواز تومان
- تور برزیل 11 شب ویژه کارناوال اسفند 1403 02 اسفند , 1403 | 3,890$+نرخ پرواز دلار
- تور یک و نیم روزه کویر از اصفهان 19 مهر , 1403 | تومان
- تور انگلیس با آسمان هفتم 26 دی , 1401 | 2590 پوند + 36150000 تومان
- تور موریس هتل سوفیتل امپریال/Sofitel Mauritius L'lmperial Resort & Spa 29 آذر , 1401 | تومان
- تور لوکس برزیل و آرژانتین ویژه کارناوال ریو با آسمان هفتم 27 بهمن , 1401 | 280000000 تومان