باغ نگارستان تهران
باغ نگارستان از جاذبه ها و مکان های دیدنی تهران
یکی از جاهای باصفا و آرامبخشی که در شهر تهران وجود دارد، باغ نگارستان است؛ جایی که با گذراندن ساعتی در آن، از شلوغیهای پایتخت و آلودگی هوا دور میشوید و از سرسبزی و زیبایی آن لذت میبرید. جهت معرفی قسمتهای مختلف این باغ با آسمان هفتم همراه باشید .
باغ نگارستان که در زمان خود از عظمت و اهمیت بالایی برخوردار بود، در دوره قاجار و به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شد. وی یکی از شاهان دودمان قاجار بود که قصرها و باغهای باشکوه متعددی در تهران بنا کرد. باغ گلشن، قصر ماه، قصر فیروزه، قصر زر، قصر آبگینه، قصر زمرد و باغ و قصر نگارستان از جمله آنها است.
باغ نگارستان از مهمترین و بزرگترین باغهای قاجاری محسوب میشود که در سالهای ۱۲۲۸-۱۲۲۲ هجری قمری با هدف ايجاد يک مرکز ييلاقی-حکومتی در خارج از دارالخلافه تهران ساخته شد .این باغ در طی زمان در معرض تخريبهای بسياری قرار گرفته است. وسعت اولیه آن ۴۳,۲۰۰ متر مربع بود که در حال حاضر ۱۱,۴۶۹ مترمربع از آن باقی مانده است.
در حاشیه این خیابان و در طول آن اتاقهای متعددی وجود داشت که دارای گچبریهای بسیار چشمگیر بودند. چون به مرکز باغ میرسیدیم بناهای اصلی این قصر در آن جا بود و مشهورترین این بناها، عمارت حوضخانه است که نام دلگشا داشت و آن را درست در وسط این باغ ساختهاند. در همین ساختمان است آن تالار سلام پادشاهی که در دو طرف آن پرده نقاشی مجلس سلام جلوهگری میکرد.
در اين قصر باغ عمارتها و تالارهای باشکوهی چون عمارت دلگشا، تالار سلام، تالار قلمدان و چندين حوضخانه بر پا شده بود. در سمت شمال این قصر تالار سلام بههمراه اتاقهایی جای داشته و به مراسمهای رسمی اختصاص داشته است.
دیوارهای این تالار مزین به نقاشی شاه، شاهزادگان، بزرگان، امرا، سفرا و حکام بوده است.در وسط باغ حیات خلوت و ساختمانهای یک طبقه، در قسمت جنوبی حیات تالار مصور و در جبهه شمال غربی نیز حمامی با ستونهای سنگی حجاری شده و منقش با سنگهای مرمر قرار داشت که گفته میشود قائم مقام فراهانی در این حمام به قتل رسید. این حمام سرسره نامیده میشد. کشیک خانه و محل سکونت نگهبانان و خدمه نیز در ورودی باغ واقع بود.
بر دیوارها و تالارهای باغ نگارستان نقاشیهای متعددی وجود داشته است و دلیل نامگذاری این باغ نیز وجود همین نقاشیها است. فتحعلی شاه نیز به نقاشیهای شاهانه و چشمگیر علاقه داشت؛ بنابراین دستور داد نقاشان تصویرش را در لباسهای زربفت و مزین به گوهرهای گرانقیمت ترسیم کنند. یکی از تصاویر ارزشمند و مهم باغ نگارستان نقاشی صف سلام فتحعلی شاه است که در تالار سلام قرار داشت.
وجود این تصویر نشاندهنده آن است که نگارستان از باغها و قصرهای شاهی قاجاریان بوده است. از این نقاشی به دستور مظفرالدین شاه تابلویی به همان اندازه توسط مصورالملک کشیده و در وزارت خارجه وقت نصب شد.
در طول بيش از نيم قرن، افراد نامی و معروف زیادی در باغ نگارستان به تحصیل و تدریس پرداختهاند. تعداد زيادی از شخصيتهای علمی، ادبی و هنری کشور چون ملکالشعرای بهار، کاظم عصار، علی اکبر دهخدا، بديعالزمان فروزانفر، علی نقی وزيری، جلال همايی، سعيد نفيسی، ابراهيم پورداود، غلامحسين صديقی، پرويز خانلری، محمد معين، محمد ابراهيم باستانی پاريزی، علی محمد کاردان و محمود حسابی از جمله این افراد هستند.
در گوشهای از باغ و در جلوی کتابخانه میتوانید تندیس برخی از مشاهیر بزرگ ایرانی را ببینید.
مجموعههای باغ نگارستان
موزه کمال الملک-دیوار نگاره صف سلام فتحعلی شاه-جهانگیر ارجمند-سردیس فردوسی-محمود روح الامینی-ملک الشعرای بهار-نقاشیهای علی اسفرجانی-تالار منیر فرمانفرمائیان-اتاق کاشیها-فرشها و نقرههای قلم زنی اهدایی غلامعلی ملول-نقاشیهای فتح الله عباد-یادبود حافظیه شیراز
- آدرس: تهران، میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمداری
آخرین تور ها